Plantaardige voeding
Sinds ik eetbare tuinen ontwerp en ik op tuinderij De Veldhof plantaardige voeding teel ben ik meer en meer overtuigd geraakt van de onschatbare waarde hier van. Op de tuinderij wordt bijvoorbeeld enkel plantaardige mest gebruikt.
Voeding heb ik altijd een complex onderwerp gevonden: er zijn namelijk zo veel verschillende onderzoeken met uiteenlopende resultaten. Mijn opleiding Natuurvoeding heb ik om die reden niet afgerond, ik vond de materie niet ‘grijpbaar’ genoeg. In de discussie over gezonde voeding wil ik mij dan ook niet mengen. Liever trek ik het breder: op deze aarde lopen alleen al 124 miljoen (!) koeien rond die in onze behoefte aan vlees- en melkproducten voorzien. Een koe drinkt dagelijks 80 tot 100 liter water en tijdens een warme dag wel 150 liter. De veehouderij (of eigenlijk de vleeseter) is verantwoordelijk voor 80 procent van de ontbossing van het Amazonegebied en is de grootste veroorzaker van vervuiling in rivieren en kustwateren (fosfaat en stikstof). Tel daar het gebruik van antibiotica bij op en niet in de laatste plaats oneindig veel dierenleed. En stel je nu eens voor hoe de wereld er uit zou zien als de weiden waar nu koeien op grazen én alle weiden die nu in gebruik zijn om de veevoer te produceren omgezet zouden worden naar plantaardige teelt? Zou er dan nog zo veel honger in de wereld zijn?
Misschien vraag je je nu af of een mens wel goed kan gedijen op uitsluitend plantaardige voeding? Daarom toch een kleine uitstap naar de plantaardige voedingsleer. Goed nieuws: plantaardige voeding bevat zo goed als álle essentiële vitaminen, mineralen, aminozuren, vetten, vezels en fytochemicaliën. Plantaardige voeding is volwaardig en de meest complete voeding die wij kennen! Vlees, melk of vis hoeven niet te worden ‘vervangen’, we hebben ze namelijk in het geheel niet nodig. Bovendien bevatten vlees en melk allerlei stoffen die je liever niet in grote hoeveelheden in je lichaam hebt, zoals verzadigde vetten en cholesterol. De enige vitaminen die je niet uit je plantaardige voeding kunt halen zijn de vitaminen D en B12. Met een supplement kun je deze vitaminen aanvullen. Wel is het belangrijk dat je een goed gebalanceerd eetpatroon kiest: groente en fruit, peulvruchten en granen, kiemen en paddenstoelen, noten en zaden.
Deze omslag is trouwens (ook) relatief nieuw voor mij. Net als zo velen ben ik opgevoed met aardappels, vlees en groente en in mijn jeugd dronk ik dagelijks minstens twee glazen melk. Mijn drie broers werden één voor één vegetariër terwijl ik bleef genieten van vlees. Groente? Behalve sperziebonen en bloemkool (met véél kaassaus!) lustte ik geen groente. Inmiddels eet ik alle soorten groente en kan ik mij geen leven meer voorstellen zonder groenten!
Duurzame voeding
Sinds ik mij verdiep in volwaardige plantaardige voeding valt mij op hoeveel (vlees)vervangers er ingezet worden die niet van Nederlandse bodem komen. Bakken met kokosvet, het gebruik van sojamelk, zoetstoffen in de vorm van banaan en avocado. Het lijkt zo normaal geworden om gebruik te maken van deze voedingsstoffen maar onze voetprint verkleinen we daarmee nauwelijks. De houtkap van tropisch oerbos voor de sojateelt is de grootste bron van zorg. Jaarlijks wordt er in het Braziliaanse Amazonegebied 700.000 hectare bos gekapt, ongeveer 70% hiervan is bestemd voor sojateelt. Daarvan wordt nota bene 90% gebruikt als veevoer. Is het echt nodig om voedingsstoffen van over de hele wereld in te laten vliegen? Ik kies liever voor lokaal geteelde voeding. Een fijne bijkomstigheid is dat je dan ook kunt nagaan waar het geteeld is en dat er geen kinderarbeid of andere niet acceptabele praktijken hebben plaatsgevonden om jou van een lekkere maaltijd te voorzien.
Wil jij meer gezond eten uit eigen tuin? Ook voor diegenen zonder tuin (of tijd of zin): de verschillende soorten groenten zijn prima te verkrijgen bij een natuurwinkel en vaak ook in de supermarkt. In de grootste supermarktketen van Nederland vind je tegenwoordig zelfs palmkool (Cavolo nero) in het schap. Verse, plantaardige voeding van Nederlandse bodem: eigenlijk heel logisch!