Venkel kastanjepuree

Venkel kastanjepuree (voor vier personen)

Een heerlijk herfstgerecht met een typische notensmaak en een licht zoete smaak door de pompoen en het naar anijs smakend venkelzaad. Voedzaam en goed te combineren met een salade en gestoomde groente. In dit recept heb ik het zaad gebruikt van doorgeschoten venkel (prachtige schermbloemen!) maar je kunt ook gedroogde venkelzaden gebruiken.

Benodigdheden:

 • 1 halve pompoen
 • 400 gram gekookte en gepelde tamme kastanjes
 • 100 gram venkelzaad (vers of gedroogd)
 • een bosje peterselie
 • een blokje kruidenbouillon
 • kastanjeolie

Bereiding
Mocht je verse kastanjes gebruiken, snijd dan aan de bovenkant een kruis in en kook de kastanjes vijf minuten. Giet ze daarna af en wacht niet te lang met pellen, zolang de kastanjes warm zijn komt de huid er het beste af. Het velletje er om heen kun je laten zitten. Snijd de halve pompoen in kleine stukken, laat de schil er op zitten, verwijder alleen de zaden. Kook de kastanjes samen met de pompoen ongeveer 20 minuten in ruim water met één bouillonblokje. Giet af en bewaar het kookvocht. Voeg de peterselie en het venkelzaad toe en voeg een scheut notenolie toe. Pureer met een staafmixer en voeg indien nodig nog wat kookvocht toe.

Omdat de puree zeer stevig is is het fijn om dit gerecht te combineren met een salade en/of gestoomde groenten.

Eén gedachte over “Venkel kastanjepuree”

 1. Ha Valerie,
  Wat goed een kastanje recept! Deze ga ik zeker maken.
  Ik heb nog kilo’s kastanjes en ik kan dus nog even vooruit. Heb inmiddels mijn vriezer vol zitten. De rest gaan we in zand in de kelder bewaren in afgesloten emmers om evt te verkopen of weg te geven.
  Ontzettend goed dat je recepten maakt met diverse groenten die je nu gewoon in je tuin kunt vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *