portfolio

EETBAAR BOS IN ARNHEMSE STADSTUIN
(Cocreatie met Willem Jakobs van Studio Stadsgras)

Deze verwaarloosde, donkere, smalle en diepe stadstuin op het Noorden heeft een hoogteverschil van maar liefst 7 meter. Er zijn diverse plateau’s, terrassen en trappen voor deze tuin ontworpen. Na een jaar voorbereiden, aanleg van stenen muren, terrassen en borders is in het voorjaar 2021 de beplanting aangeplant.

Bijna alle planten in deze tuin zijn eetbaar. Fruitbomen worden ondersteund met plantgildes, insecten worden aangetrokken en de biodiversiteit is overal terug te zien in deze tuin. Wat een geweldig project met enthousiaste bewoners die het maximale uit hun tuin willen halen en voor een eetbare en biodiverse tuin kiezen.

 

TUIN BIJ VOORMALIG STATIONSGEBOUW OMGETOVERD TOT EETBARE BOSTUIN

Nog zo’n droomproject! Voor deze bostuin in de Achterhoek (7000 m2) maakte ik een ontwerp waarbij het taluud omgevormd wordt naar brede terrassen (met stenen muren). In het voorjaar van 2021 zijn de terrassen vol geplant met een divers assortiment aan vaste eetbare planten.

Brede trappen openen de tuin vanuit het huis zodat er meer verbinding komt tussen het huis (een voormalig stationsgebouw) en de tuin. Ook de rest van de tuin krijgt een overwegend eetbare beplanting, o.a. in ronde verhoogde bedden die zich om de fruitbomen vormen. Naast terrassen en stenen muren is er ruimte gemaakt voor een vuurplaats, een bijenhaag, een kleine boomgaard en diverse zithoeken en pergola’s. Binnenkort meer foto’s!

 

EEETBAAR HAAGS PARADIJS

Deze verwaarloosde achtertuin van 70 ㎡ op het Zuid-Westen is volledig op de schop gegaan. De schutting die op instorten stond is vervangen door een betonnen schutting. Beton lijkt op het eerste gezicht niet duurzaam maar deze muur houdt goed de warmte vast waardoor druiven, appelbes en kiwibes hier goed gedijen. Daarvóór is een bed voor éénjarige teelt aangelegd. Daarin worden tomaten, mais en bonen geteeld. Vooraan in het bed staan aardbeien, eeuwige moes en kruiden.

Op het nieuwe terras (composiet) worden in potten aardappels, courgette en sla gekweekt. Over het terras is een pergola van steigerbuizen gemonteerd waar de druif en passiebloem over heen groeien. Het gazon is ingezaaid met verschillende grassoorten en klaver. Het maaisel vormt een goede mulchlaag op het bed voor éénjarige teelt; het houdt onkruid weg. Ook voegt de klaver bemesting toe aan de bodem in de vorm van stikstof.

 

MEER LICHT IN JE STADSTUIN

De opdracht bij deze dichtbegroeide en donkere achtertuin in Rijswijk was om meer licht in de tuin te brengen en naast vaste eetbare planten ook een paar hoeken met eenjarige teelt te maken. Ook hergebruik van materiaal en ondersteuning voor de druif achterin de tuin waren wenselijk.

Van een gekapte boom uit de voortuin werden de stammen hergebruikt als borderrand in de achtertuin. De stammen werden voorzien van pluggen met schimmels voor oesterzwammen. De kleinere takken werden versnipperd voor het looppad. Voor de druif werd een pergola gebouwd (onbehandeld larikshout) die overloopt in een open schutting waar kiwi’s aan groeien. Langs de bestaande schutting aan de andere kant werden meerdere leifruitbomen geplant. In een oud kinderbed werd een houten kweekbed voor éénjarige groente gemaakt. De bonen klimmen door de Franse luiken naar boven.

 

GROEN TAPIJT IN DORDRECHT

In deze tuin zijn de tegels van het oude terras omgedraaid en gebruikt als pad rondom het gazon. Tussen de kieren is loopkamille geplant zodat er een groen tapijt kan ontstaan. In de kruidenspiraal groeien vaste en éénjarige kruiden. Tussen twee fruitbomen staat een plukmuur o.a. met frambozen en bramen. Aan de schaduwkant van het huis is hop geplant en boomspinazie. De nog te bouwen houten pergola zal kiwibessen en druiven dragen.

 

HET BELOOFDE ACHTERHOEKSE LAND

Een voormalige paardenweide op 1,7 hectare; op 1 september 2015 opende Permacultuur tuinderij De Veldhof de poort, een zelfoogsttuin (Community Supported Agriculture) voor leden en mensen die op losse basis willen oogsten.

De tuinderij is volgens de principes van Permacultuur ontworpen. Naast éénjarige teelt zijn er veel fruitbomen en leifruit zoals bramen en frambozen geplant. Door het gebruik van groencompost (voeding en mulch) wordt vocht goed vastgehouden en redden de planten het ook bij aanhoudende droogte. Een mooi voorbeeld van natuurlijke plantaardige voedselproductie op grotere schaal! De tuinderij heeft twee bijenvolken en een paddenpoel. Voor de insecten is over de gehele breedte van het terrein een houtwal gecreëerd die is ingeplant met inheemse struiken; deze houtwal wordt verder met rust gelaten en mag verwilderen.