EETBAAR BOS IN ARNHEMSE STADSTUIN
(Cocreatie met Willem Jakobs van Studio Stadsgras)
Bijna alle planten in deze tuin zijn eetbaar. Fruitbomen worden ondersteund met plantgildes, insecten worden aangetrokken en de biodiversiteit is overal terug te zien in deze tuin. Wat een geweldig project met enthousiaste bewoners die het maximale uit hun tuin willen halen en voor een eetbare en biodiverse tuin kiezen.
TUIN BIJ VOORMALIG STATIONSGEBOUW OMGETOVERD TOT EETBARE BOSTUIN
Brede trappen openen de tuin vanuit het huis zodat er meer verbinding komt tussen het huis (een voormalig stationsgebouw) en de tuin. Ook de rest van de tuin krijgt een overwegend eetbare beplanting, o.a. in ronde verhoogde bedden die zich om de fruitbomen vormen. Naast terrassen en stenen muren is er ruimte gemaakt voor een vuurplaats, een bijenhaag, een kleine boomgaard en diverse zithoeken en pergola’s. Binnenkort meer foto’s!
EEETBAAR HAAGS PARADIJS
Op het nieuwe terras (composiet) worden in potten aardappels, courgette en sla gekweekt. Over het terras is een pergola van steigerbuizen gemonteerd waar de druif en passiebloem over heen groeien. Het gazon is ingezaaid met verschillende grassoorten en klaver. Het maaisel vormt een goede mulchlaag op het bed voor éénjarige teelt; het houdt onkruid weg. Ook voegt de klaver bemesting toe aan de bodem in de vorm van stikstof.
MEER LICHT IN JE STADSTUIN
Van een gekapte boom uit de voortuin werden de stammen hergebruikt als borderrand in de achtertuin. De stammen werden voorzien van pluggen met schimmels voor oesterzwammen. De kleinere takken werden versnipperd voor het looppad. Voor de druif werd een pergola gebouwd (onbehandeld larikshout) die overloopt in een open schutting waar kiwi’s aan groeien. Langs de bestaande schutting aan de andere kant werden meerdere leifruitbomen geplant. In een oud kinderbed werd een houten kweekbed voor éénjarige groente gemaakt. De bonen klimmen door de Franse luiken naar boven.
GROEN TAPIJT IN DORDRECHT
HET BELOOFDE ACHTERHOEKSE LAND
De tuinderij is volgens de principes van Permacultuur ontworpen. Naast éénjarige teelt zijn er veel fruitbomen en leifruit zoals bramen en frambozen geplant. Door het gebruik van groencompost (voeding en mulch) wordt vocht goed vastgehouden en redden de planten het ook bij aanhoudende droogte. Een mooi voorbeeld van natuurlijke plantaardige voedselproductie op grotere schaal! De tuinderij heeft twee bijenvolken en een paddenpoel. Voor de insecten is over de gehele breedte van het terrein een houtwal gecreëerd die is ingeplant met inheemse struiken; deze houtwal wordt verder met rust gelaten en mag verwilderen.