portfolio

Eetbaar paradijs

Deze verwaarloosde achtertuin van 70 ㎡ op het Zuid-Westen is volledig op de schop gegaan. De schutting die op instorten stond is vervangen door een betonnen schutting. Beton lijkt op het eerste gezicht niet duurzaam maar deze muur houdt goed de warmte vast waardoor druiven, appelbes en kiwibes hier goed gedijen. Daarvóór is een bed voor éénjarige teelt aangelegd. Daarin worden tomaten, mais en bonen geteeld. Vooraan in het bed staan aardbeien, eeuwige moes en kruiden. Op het nieuwe terras (composiet) worden in potten aardappels, courgette en sla gekweekt. Over het terras is een pergola van steigerbuizen gemonteerd waar de druif en passiebloem over heen groeien. Het gazon is ingezaaid met verschillende grassoorten en klaver. Het maaisel vormt een goede mulchlaag op het bed voor éénjarige teelt; het houdt onkruid weg. Ook voegt de klaver bemesting toe aan de bodem in de vorm van stikstof.

 

Meer licht in je tuin

De opdracht bij deze dichtbegroeide en donkere achtertuin was om meer licht in de tuin te brengen en naast vaste eetbare planten ook een paar hoeken met eenjarige teelt te maken. Ook hergebruik van materiaal en ondersteuning voor de druif achterin de tuin waren wenselijk. Van een gekapte boom uit de voortuin werden de stammen hergebruikt als borderrand in de achtertuin. De stammen werden voorzien van pluggen met schimmels voor oesterzwammen. De kleinere takken werden versnipperd voor het looppad. Voor de druif werd een pergola gebouwd (onbehandeld larikshout) die overloopt in een open schutting waar kiwi’s aan groeien. Langs de bestaande schutting aan de andere kant werden meerdere leifruitbomen geplant. In een oud kinderbed werd een houten kweekbed voor éénjarige groente gemaakt. De bonen klimmen door de Franse luiken naar boven.

 

Groen tapijt

In deze tuin zijn de tegels van het oude terras omgedraaid en gebruikt als pad rondom het gazon. Tussen de kieren is loopkamille geplant zodat er een groen tapijt kan ontstaan. In de kruidenspiraal groeien vaste en éénjarige kruiden. Tussen twee fruitbomen staat een plukmuur o.a. met frambozen en bramen. Aan de schaduwkant van het huis is hop geplant en boomspinazie. De nog te bouwen houten pergola zal kiwibessen en druiven dragen.

 

Het beloofde land

Een voormalige paardenweide op 1,7 hectare; op 1 september 2015 opende permacultuur tuinderij De Veldhof de poort en sindsdien worden jaarrond een kleine 100 abonnementhouders van minstens vijf verschillende soorten verse groenten per week voorzien. De tuinderij is volgens de principes van permacultuur ontworpen. Naast éénjarige teelt zijn er veel fruitbomen en leifruit zoals bramen en frambozen geplant. Door het gebruik van groencompost (voeding en mulch) wordt vocht goed vastgehouden en redden de planten het ook bij aanhoudende droogte. Er is namelijk geen beregeningssysteem. Een mooi voorbeeld van natuurlijke plantaardige voedselproductie op grotere schaal! De tuinderij heeft twee bijenvolken en een paddenpoel. Voor de insecten is over de gehele breedte van het terrein een wal gecreëerd die is ingeplant met inheemse soorten; dit stuk wordt verder met rust gelaten en mag verwilderen.