permacultuur

Permacultuur is een ontwerpsysteem dat zo veel mogelijk de natuur nabootst. Een permacultuur tuin heeft de veerkracht van een natuurlijk eco-systeem; gezond en vers voedsel wordt met respect voor de mens en de aarde geteeld. Daardoor creëer je een duurzaam systeem waarbij vaste, meerjarige en éénjarige planten; kruiden en bloemen elkaar ondersteunen en de grond verrijken. Na een aantal jaren ontstaat er een natuurlijke balans in de tuin waardoor ingrijpen bijna niet meer nodig is en de tuin zichzelf in stand houdt.
Eén van de grondleggers van de permacultuurbeweging in Nederland is Taco Blom. Taco doceert aan de Permacultuur school Nederland en onderzoekt op zijn tuinderij Samenland de teelt en eetbaarheid van nieuwe en oude soorten gewassen. In onderstaand interview legt hij uit waarom het zo belangrijk is om nu onze teelt en ons voedingspatroon aan te passen zodat in de toekomst ook onze kinderen en kleinkinderen op duurzame en gezonde wijze kunnen eten.

Onderstaand filmpje laat zien hoe er op Permacultuur tuinderij De Veldhof gewerkt wordt. De tuinderij is een zelfoogsttuin (Community Supported Agriculture), opgezet met en voor de lokale gemeenschap. In dit mooie filmverslag licht ik dit toe. Overigens wel in het Duits.