Palm- en boerenkool chips

Palm- en boerenkool chips

In een handomdraai tover je gezonde en lekkere chips op tafel, gemaakt van palmkool en boerenkool. Kinderen zijn er dol op en ongemerkt krijgen ze gezonde vitaminen (o.a. C en K) binnen. Ook de geelwortel, gember en knoflook zijn goed voor je gezondheid. Een aanrader voor elk verjaardagsfeestje!

Benodigdheden

  • 500 gram boerenkool
  • 500 gram palmkool
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 50 gram pompoenpitten
  • twee tenen knoflook
  • drie eetlepels edelgistvlokken
  • twee eetlepels gemalen geelwortel
  • stukje gember
  • koolzaadolie
  • zout en peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 90 graden en bekleed twee bakplaten met bakpapier. Snijd de nerven uit de boerenkool en de palmkool en snijd het blad in stukken. Maal in een keukenmachine de zonnebloempitten, de pompoenpitten en de geschilde gember fijn. Voeg vervolgens 50 ml water, de knoflooktenen, een flinke scheut olie en de edelgistvlokken en een snufje zout en peper toe en vermaal verder tot het een beslag vormt. Indien nodig wat extra olie toevoegen.

Giet de helft van het beslag in een grote schaal en roer alle stukjes boerenkool er door heen. Leg de koolstukjes los van elkaar op het bakpapier en zet het in de oven. Giet nu de andere helft van het beslag in de schaal en roer de stukjes palmkool er door heen. Na ongeveer een half uur de blaadjes bruin en worden ze knapperig. Als het zo ver is haal je ze uit de oven en laat je ze afkoelen. Let er op dat de palmkool een vijf minuten eerder krokant is dan de boerenkool en je deze op tijd er uit moeten halen (of dus wat later er in stoppen). Eenmaal afgekoeld kun je ze in een glazen pot drie dagen bewaren.

In plaats van groene boerenkool kun je ook rode boerenkool gebruiken.