Lasagna di verdure

lasagna di verdure (voor vier personen)

De laatste courgettes komen van het land. Hoogste tijd voor dit overheerlijke recept! Het vraagt wat voorbereidingstijd maar dat is het absoluut waard. De combinatie van groenselderij en verse kruiden geeft deze traditionele Italiaanse ovenschotel de typische smaak. Je zou bijna denken dat er gehakt in zit maar niets is minder waar…

Benodigdheden:

  • 1 grote flespompoen
  • pulp van twee rode bieten
  • pulp van drie grote wortels
  • een handvol spinazie
  • 1 courgette
  • 1 prei
  • 3 uien
  • 300 gram groenselderij
  • veel verse kruiden: basilicum, salie, rozemarijn en peterselie
  • 750 ml tomaten(basilicum)saus
  • twee tl paprikapoeder
  • 400 ml havermelk
  • 4 eetlepels speltmeel
  • 5 eetlepels edelgist
  • koolzaadolie

Bereiding
Deze lasagne maak je in combinatie met een heerlijk fris groentesap. De wortels en rode biet doe je samen met appels en gember in de slowjuicer. Zorg er voor dat je de pulp van de wortels en de (geschilde) rode biet apart houdt, dit is namelijk de basis van de saus. Door de pulp te bakken krijg je een heerlijk stevig groentegehakt.

Bereid eerst de wortel en rode bieten pulp voor en zet deze apart. Haksel dan de uien en prei fijn en fruit ze een paar minuten in een pan met een flinke scheut koolzaadolie. Voeg daarna de pulp toe en bak deze vijf minuten mee op hoog vuur. Haksel ondertussen alle kruiden en de de selderij (stengels en blad) fijn en voeg deze samen met de tomatensaus toe. Als je de saus uit een glazen fles haalt, voeg dan na het uitschenken nog 50 ml water toe aan de lege fles, schud even goed zodat je de achtergebleven tomatensaus ook nog in de pan kan gieten. Blijf goed roeren en zodra de saus begint de borrelen zet je het vuur uit.

Was de courgette en schaaf met een kaasschaaf lange banen van de courgette. Het middelste stuk met de zaadlijsten is minder geschikt om te gebruiken. Snijd bij de flespompoen de steel en de onderkant er af. Zet de flespompoen rechtop en snijd hem van boven naar beneden door midden. De twee helften snijd je nu elke keer in smalle plakken (ongeveer 1 cm) van boven naar beneden. Door het deel met de zaden af te snijden maak je rechthoekige plakken die straks makkelijk in je ovenschaal passen.

Nu nog de melkvrije roux: verwarm op laag vuur drie eetlepels koolzaadolie in een kleine pan. Voeg het speltmeel toe en roer goed door met een garde. Zet het vuur hoog en voeg elke keer 100 ml havermelk toe. Blijf goed roeren met een garde en als de saus dik wordt voeg je de volgende 100 ml havermelk toe. Zet op het eind het vuur uit, voeg de edelgist en het paprikapoeder toe en roer nog even door.

Begin nu met het opbouwen van de lasagna. Bestrijk een rechthoekige ovenschaal met een beetje koolzaadolie. Begin met een cm tomatensaus en leg dan de courgetteplakken er over heen. Je kunt beginnen met alles in één richting te leggen, daarna draai je de schaal een kwartslag en leg de volgende laag courgette er dwars over heen. Leg daarop de rauwe spinazie. Schep nu weer tomatensaus er overheen (ongeveer 2 cm) en leg daar de schijven flespompoen op. Probeer met één laag flespompoen de gehele laag met saus te dekken. Vervolgens weer een cm saus er op en tot slot schenk je de roux er over heen. 45 minuten in de oven op 220 graden en smullen maar!

Met deze lasagna kun je eindeloos variëren. In plaats van courgette en flespompoen kun je uiteraard kant en klare of zelf gemaakte lasagnebladen toevoegen of voor de bladen andere groentes gebruiken zoals zoete aardappel en koolrabi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *