Dit verwarmende gerecht past goed bij het herfstweer. Je kunt eindeloos variëren met dit recept, door bijvoorbeeld andere kruiden er in te verwerken of andere groenten zoals peterseliewortel of pastinaak te gebruiken.
Benodigdheden:
- 500 gram pompoen of flespompoen
- 150 gram prei
- 1 kleine venkelknol
- 25 gram roijnen
- ½ tl gedroogd komijnzaad
- 50 gram verse koriander of ½ tl gedroogd koriander
- 50 gram verse peterselie
- 200 gr speltmeel
- 5 gram bakpoeder
- 100 ml haverroom
- 100 ml koolzaadolie
- 50 gram zonnebloempitten
- snufje zout
Bereiding
Begin met het maken van het deeg. Meng meel, bakpoeder, koolzaadolie, zout en een paar eetlepels water en kneed dit tot een deeg. Maak er een bol van, leg er een theedoek overheen en laat het deeg een half uur rusten in de koelkast.
Snijd de pompoen in kleine stukken (laat de schil er op zitten). Kook de pompoen gaar en snijd ondertussen de prei en venkel in kleine stukjes. Als de pompoen gaar is giet je de pan af en stamp je met een aardappelstamper de pompoen fijn. Meng de room, prei, de rozijnen en de kruiden er door heen.
Verwarm de oven alvast voor op 180 graden. Bestrijk een ronde ovenvorm met koolzaadolie, rol het deeg uit en bekleed de vorm hiermee. Vul de vorm met het pompoenmengsel, strooi de zonnebloempitten er over heen en bak de taart in een half uur in de oven gaar.