Hartige boerenkool worteltaart

Hartige boerenkool worteltaart (voor vier personen)

De eerste vorst is geweest: hoogste tijd voor dit lekkere en eenvoudige boerenkool recept! Boerenkool is een ware vitaminebom (A, D en K) en daarnaast bevat het mineralen zoals ijzer en kalium. De wortel geeft het gerecht een licht zoete smaak.

Benodigdheden:

  • 500 gram verse boerenkool
  • 300 gram winterwortels
  • een halve knolselderij
  • twee uien
  • vier tenen knoflook
  • 250 gram polenta
  • één theelepel zout, twee theelepels paprikapoeder en één theelepel baksoda
  • vier eetlepels koriander en vier eetlepels peterselie (verse of gedroogd)
  • vier eetlepels edelgistvlokken
  • koolzaadolie

Bereiding
Haksel de uien fijn en bak ze een paar minuten op hoog vuur in een wok met een paar eetlepels olie. Voeg daarna de gehakselde wortel en knolselderij en bak vijf minuten mee. Snijd ondertussen de nerven van de boerenkool er uit, snijd de boerenkool in kleine reepjes en bak ze samen met de gepelde en gesneden knoflook nog 5 minuten mee. Zet daarna het vuur uit en roer de kruiden er door heen. Breng een liter water aan de kook, zet het vuur laag, voeg de polenta toe en blijf goed roeren, laat het een paar minuten pruttelen. Voeg de groente bij de polenta, voeg de edelgistvlokken toe en meng alles goed. Verwarm de oven voor op 200 graden, vet een lage ovenschaal of bakvorm in en schep het mengsel er en in druk goed aan. Zet het 45 minuten in de oven. Laat het gerecht 10 minuten afkoelen en serveer lauwwarm met een frisse salade van bijvoorbeeld veldsla en winterpostelein.