Groentesap met rode biet en winterpostelein

Verfrissend groentesap met rode biet en winterpostelein

Heerlijk om het nieuwe jaar te kunnen beginnen met verfrissend en voedzaam sap! Zeker in de winter kan een vers groentesap je gezondheid een oppepper geven. In het sap zitten waardevolle geconcentreerde voedingsstoffen en fytonutriënten. Daarnaast is het ook nog eens erg lekker.

Wil jij ook zelf sap maken? Dan kun je dat het beste doen met een ‘slowjuicer’. Een slowjuicer perst het sap direct uit groenten en fruit waardoor deze niet aan veel zuurstof blootgesteld wordt en er geen voedingsstoffen verloren gaan. Dit in tegenstelling tot een centrifuge. Omdat je het sap koud perst gaan er geen vitamines, mineralen en levende enzymen verloren door verhitting. Omdat er langzaam geperst wordt er ook minder beschadigd. In de koelkast kun je het sap een paar dagen bewaren.

Het grootste deel van de vezels blijft achter in de pulp. Echter zijn dit de onoplosbare vezels. Het grootste deel van de oplosbare vezels zit in het sap en dit stimuleert een goede gezondheid.

De pulp hoef je trouwens niet weg te gooien. Ook hierin zitten nog veel gezonde vezels en vitaminen en daarvan maak je heerlijke plantaardige balletjes of je verwerkt het in een lasagneschotel (zie recept 10 oktober 2017).

Sappen kun je van vrijwel elke groentesoort maken. Onderstaand ‘recept’ is niet alleen erg lekker maar zeker ook een goede onderhoudskuur voor je lijf. De winterpenen bevatten vitamine A, B1, B2, B6, C en kalium. Daarnaast zijn penen goede antioxidanten. De rode bieten zijn rijk aan mangaan, een mineraal dat zorgt voor een goede verwerking van o.a. vitamine B1 en vitamine C. Daarnaast is het rijk aan kalium en foliumzuur, werkt het bloedzuiverend, bloeddrukverlagend en gaat het ontstekingen tegen. Winterpostelein is de absolute ster onder de gezonde groenten. Naast vitamine A, ijzer en magnesium zit er ook Omega 3 in de plant. Omega 3 is goed voor het brein en helpt mee een depressie te bestrijden. Ook gember zit boordevol goede stoffen: vitaminen B1, B2, B6 en C en antioxidanten om schade aan lichaamscellen te voorkomen.

Benodigdheden:

  • drie winterpenen
  • drie rode bieten
  • twee handen winterpostelein
  • één appel
  • een stukje gember

Schil de bieten en snijd ze samen met de winterpenen en appel in stukjes. Was de winterpostelein en snijd de wortels er af. Zet de slowjuicer aan en begin met de winterpostelein. Voeg daarna de andere groente stuk voor stuk toe. Vang de pulp op in een bak en zet deze apart zodra je klaar bent met alle groenten. Dit is de basis voor de lasagnesaus of groenteballetjes. Zet de slowjuicer weer aan en voeg de gember en appel toe, de pulp die je hiervan opvangt kun je bijvoorbeeld verwerken in een cake of taart.