gevulde koolrolletjes uit de oven (voor vier personen)
Deze gevulde koolrolletjes maak je in combinatie met een heerlijk fris groentesap. De wortels en rode biet doe je samen met appels en gember in de slowjuicer. Zorg er voor dat je de pulp van de wortels en de (geschilde) rode biet apart houdt, dit is namelijk de basis van je vulling in de koolrolletjes. Door de pulp te bakken krijg je een heerlijk stevig groentegehakt. De rolletjes eet je met aardappelpuree of een salade.
Benodigdheden:
- 1 grote spitskool (of savooiekool)
- pulp van drie rode bieten
- pulp van vier grote wortels
- een handvol jong boomspinazie blad (of gewone spinazie, raapstelen of rucola)
- twee theelepels paprikapoeder
- drie tenen knoflook
- twee prei
- veel verse kruiden(mix) zoals basilicum, munt, salie, koriander en peterselie
- optioneel: 5 grote bladeren Oost Indische kers
- 250 ml haverroom
- 500 gram aardappels
- koolzaadolie en walnotenolie
Bereiding
Begin met het maken van de saus. Haksel in de hakmolen alle kruiden en de boomspinazie of andere bladgroente fijn en voeg de haverroom en het paprikapoeder toe. De Oost- Indische kers geeft de saus wat meer pit en vervangt de peper.
Voor de vulling: Haksel de uien en de prei klein en fruit ze in een flinke scheut koolzaadolie. Haal 8 grote koolbladeren van de kool en houd deze apart. Haksel ook de helft van de resterende kool samen met de knoflook en bak dit twee minuten mee. Voeg vervolgens alle pulp toe en bak dit vijf minuten op hoog vuur. Zet het vuur uit, voeg de saus toe en roer het door elkaar. Houd 50 ml van de saus achter en bewaar dit voor de aardappelpuree.
Leg de koolbladeren op een werkblad, vul ze elk met drie eetlepels van de vulling, vouw het blad er om heen en zet vast met een cocktailprikker. Leg de rolletjes in een ovenschaal en laat ze 30 tot 40 minuten garen in een oven op 175 graden.
Kook ondertussen de aardappels totdat ze gaar zijn. Giet af en stamp fijn met een aardappelstamper. Voeg wat walnotenolie toe en wat van het kruidenroommengsel dat je bewaard hebt.