dopjeboontje

dopjeboontje is een kleinschalige ontwerpstudio voor ‘eetbare tuinen’. Natuurlijke siertuinen met eetbare (vaste) planten. Tuinen waarin kinderen kunnen spelen; waar insecten en ander dierenleven welkom is. Een eetbare tuin in de vorm van een speels eetbaar bos of een strakke en moderne tuin. Een tuin waarin je in alle seizoenen kunt genieten van lekkere en gezonde voeding. Waarin kruiden en eetbare bloemen net zo zeer een onderdeel zijn als (vergeten) groenten en fruit. Een tuin waarin altijd iets te beleven valt. Kortom, een tuin om in te leven, een tuin om in te genieten, een tuin om op te eten.

Het verhaal achter dopjeboontje

In 2012 ben ik (Valérie) begonnen met dopjeboontje en sindsdien ontwerp ik eetbare siertuinen. Naast twee afgeronde permacultuur opleidingen (Permaculture Design Certificate) heb ik een jaar Natuurvoeding gestudeerd. Gezonde tuinen en gezonde voeding zijn mijn passie, op kleine en op grotere schaal. Naast het ontwerpen van eetbare siertuinen heb ik in 2015 samen met twee collega-tuinders Permacultuur tuinderij De Veldhof opgezet. Met deze productietuin van 1,7 hectare in Joppe voorzien wij wekelijks en jaarrond een kleine honderd abonnementhouders van verse groenten en fruit.

 

Hoe ziet een ontwerp van dopjeboontje er uit?

Mijn eetbare tuinen zijn tuinen met respect voor alles wat groeit en bloeit. Eetbare tuinen zijn ook mooi, kleurrijk en divers. In elk seizoen valt er iets te beleven. Naast eetbare planten zet ik bloemen en struiken in die insecten en bijen aantrekken. Ik probeer op natuurlijke wijze het bodemleven te versterken en diversiteit in de tuin te brengen. Daardoor ontstaat een gezonde en duurzame tuin. Naast vaste en meerjarige planten gebruik ik (op verzoek) ook éénjarige planten in het ontwerp.

Ik werk in verschillende hoogtelagen waardoor ook in kleinere tuinen veel diversiteit ontstaat en er het hele jaar door geoogst kan worden. Ook probeer ik de cyclus van voedingsstoffen in de eigen tuin te sluiten. Dit kan bijvoorbeeld door een composthoop aan te leggen. Hergebruik van materialen zoals tegels neem ik mee in het ontwerp. Niet alleen geeft het voldoening om je groenten en fruit uit eigen tuin te oogsten en smaakt het ook veel beter, de eetbare tuin stimuleert bewustwording en zelfredzaamheid. Je eigen boontjes doppen, dat is waar een eetbare tuin van dopjeboontje voor staat.

 

Wil je een ontwerp met een beplantingsplan voor een eetbare tuin? Een beplantingsplan voor een bestaande tuin? Ook voor grotere (moes)tuinen, schoolpleinen en kantoortuinen maak ik ontwerpen. Na een bezoek aan je tuin en het bespreken van je wensen, maak ik een conceptontwerp. Daarop ontvang ik graag je input (bij voorkeur telefonisch). De aanvullende opmerkingen en wensen verwerk ik in het uiteindelijke ontwerp. Dit bestaat uit een ontwerptekening, een beplantingsplan en een naslagwerk met foto’s en uitleg over de eetbare planten en hoe je deze kunt integreren in je voedingspatroon. Dit licht ik tijdens een persoonlijk gesprek toe. Daarna kun je zelf aan de slag in je tuin, indien gewenst onder begeleiding. Wil je de aanleg van je tuin liever aan een ander overlaten? Dan breng ik je in contact met een hovenier die op natuurlijke wijze werkt.

Wat kost een ontwerp voor een eetbare tuin?

Voor een tuinontwerp reken ik € 750,- inclusief 21% BTW en exclusief reiskosten. Dit tarief geldt voor tuinen tot ongeveer 100 ㎡. Kosten voor grotere tuinen of meerdere tuinen (bijv. voor- en achtertuin) in overleg. Voor begeleiding tijdens de aanleg reken ik een uurtarief.