Fruit verwerken tot fruitleer

Fruitleer van seizoensfruit

Naast vele soorten groente kun je in dit seizoen ook heerlijk veel fruit plukken! Vaak komt het fruit in één keer en kun je er niet tegen op eten. Inmaken is een prima manier om fruit te bewaren. Het betekent echter wel veel werk en vaak ontkom je er niet aan om (geraffineerde) zoetstoffen te gebruiken. Een fijn en gezond alternatief is het maken van fruitleer!

“Fruit verwerken tot fruitleer” verder lezen

Voorjaars gazpacho van radijsblad en raapstelen

Voorjaars gazpacho van radijsblad en raapstelen

Wat een heerlijk seizoen! Er is weer volop bladgewas te oogsten en ook de knolletjes zoals meiraap en radijs schieten de grond uit. Bij het oogsten van penen en knollen wordt het blad vaak niet gegeten. Simpelweg omdat men vaak niet weet dat het blad eetbaar en lekker is en ook nog eens zeer gezond. Daarom deze week een heerlijk frisse soep met radijsblad!

“Voorjaars gazpacho van radijsblad en raapstelen” verder lezen

Een tuin vol leven?

Een tuin vol leven?

Is het je wel eens opgevallen: de oranje gloed die in het voorjaar op menig weiland verschijnt? Alsof de avondzon aan het eind van een mooie dag zijn laatste stralen op het land werpt. Helaas is de realiteit heel anders: het is de uitwerking van het actieve ingrediënt van onkruidverdelger Roundup: glyfosaat. Kankerverwekkend, het doodt het bodemleven en wat overblijft is een dode aarde met dood voedsel. Erger nog: giftig voedsel.

“Een tuin vol leven?” verder lezen

Voedzame salade van jong boerenkool- en palmkoolblad en knoppen

Voedzame salade van jong boerenkool- en palmkoolblad en knoppen

Deze maand is het lastiger om verse groente te oogsten uit je eigen tuin. Nieuwe groente is gezaaid en geplant maar het duurt nog even voordat je daar van kunt eten. En een groot deel van de wintergroente is op of begint door te schieten. Maar juist dat laatste is een interessant moment. Palmkool en boerenkool maken in de top van de plant nieuw blad en knoppen/bloemen aan. En juist het nieuwe blad en de knoppen/bloemen zijn heerlijk mals voor in een lekkere salade of in de wok.

“Voedzame salade van jong boerenkool- en palmkoolblad en knoppen” verder lezen

Groente fermenteren

Groente fermenteren

Dit is een ideaal seizoen om kolen te fermenteren. Na het fermenteren kun je het namelijk een paar maanden bewaren en daardoor kun je ook verderop in het jaar genieten van een lekker frisse koolsalade. Daarnaast is gefermenteerde groente ook nog eens heel gezond en kan het je een boost geven in de koude wintermaanden!

“Groente fermenteren” verder lezen