Tuin voor de Toekomst

[upgm type=’progressbar’ unit=’currency’ symbol=’€’ total=’15675′ current=’50’ color=’#ff8c66′]
Dankzij uw donatie hebben we al € 50,- ingezameld. Dank u!

Wi-j hebt ‘n trekker neudig

Dat is goed Achterhoeks voor “Wij hebben een tractor nodig”. Elke geaarde boer in deze regio zou het zo zeggen. Mogelijk zou hij er ook bij zeggen: “Moar wie hebt gin schoef veur de doem”. Ofwel voor de niet-Achterhoeker (‘kwatjes volk’): “We hebben er geen geld voor”.

U begrijpt het al. We doen een beroep op u. Waarom in ‘t Achterhoeks? Omdat we een tuin van en voor deze regio zijn.

Wellicht kent u de tuinderij of hebt er van gehoord. Laten we toch even nader kennis maken. De Veldhof is een tuinderij in de Achterhoek waar groenten, fruit, kruiden en bloemen worden geteeld op de meest mogelijke natuurlijke manier. We noemen het Permacultuur.

De Veldhof is een gemeenschapsproject, gestart in 2015. De tuin wordt geheel bekostigd door deelnemers die vooruit betalen en daarvoor wekelijks verse groenten van het seizoen krijgen. De balans van inkomsten en uitgaven geeft ons helaas geen ruimte om ver vooruit te kijken, wat we wèl willen en wat noodzakelijk is voor een duurzame toekomst.

Nu is er al veel variatie in de teelt: éénjarig groen wordt afgewisseld met meerjarige planten en fruitbomen. Dat willen we uitbreiden met een echt voedselbos, waarin notenbomen en oude fruitrassen zoals meidoorn, krent, kornoelje, mispel en moerbei komen. Ook nieuwe vruchten zoals honingbes, pawpaw, kiwibes en olijfwilg krijgen de ruimte.

Onze tuinderij onderscheidt zich in vrijwel alle opzichten van de reguliere agrarische sector, die door schaalvergroting, wereldwijde productie, milieuschandalen, genetische aanpassingen en klimaatverandering onhoudbaar dreigt te worden. De Veldhof laat zien dat voedsel produceren wèl op een duurzame kleinschalige en milieubewuste manier kan. En lokaal.

Om dat te kunnen blijven doen hebben we dringend een paar dingen nodig. Niet die tractor waar we het over hadden, maar een multifunctionele tuinbouw handfrees met een cultivator, zodat we optimaal en met zorg kunnen werken. Ook willen we graag een bosmaaier, kettingzaag en nieuw gaas voor de omheining.

[Klik op de foto’s om te vergroten]


Wilt u ons helpen om dit unieke project naar een hoger plan te brengen? Steunt u dan onze crowdfunding en wordt Vriend van De Veldhof. Ook kleinere bedragen zijn welkom. Niet alleen steunt u een regionale activiteit, maar vooral een gezonde toekomst voor onze en volgende generaties. Ook steun in natura of in de vorm van een kleine lening is zeer welkom. U vindt meer informatie in de voorwaarden van de leenovereenkomst. Ook kunt u contact opnemen met Valérie.

Wilt u de tuinderij eerst bekijken? Op zaterdag 16 maart bent u tussen 10 en 16 uur van harte welkom tijdens een meewerkdag op de tuin! Die dag werken we aan de natuurspeelplaats. Ik vertel u dan graag meer over onze bijzondere tuinderij!

Ik wens u een mooi nieuw jaar!
Valérie, tuinder van de Veldhof


Deze crowfundingscampagne is opgezet in eigen beheer. Alle donaties en leningen worden aangewend voor het toekomstbestendig maken van Tuinderij De Veldhof. Alle investeringen die hieruit voortvloeien zullen ter inzage op deze website gepubliceerd worden.

info@tuinderijdeveldhof.nl – 06 49386227
Bezoekadres: Veldhofstraat (hoek Marsweg), Joppe
Postadres: De Marke 22, 7431 GD Diepenveen
KvK: 71299130 – BTW: 858658628B01 – IBAN: NL77TRIO0379208318


Doods landschap

Doods landschap

Klimaatverandering… Bij velen nog steeds een term die weinig concreet lijkt. We genieten al een paar maanden volop van de ‘vroeg begonnen zomer’ en de barbecue maakt overuren. Wel jammer van dat verdroogde gazon maar dat nemen we voor lief; elke avond de sproeier er op en geen centje pijn, toch?!

“Doods landschap” verder lezen

Fruit verwerken tot fruitleer

Fruitleer van seizoensfruit

Naast vele soorten groente kun je in dit seizoen ook heerlijk veel fruit plukken! Vaak komt het fruit in één keer en kun je er niet tegen op eten. Inmaken is een prima manier om fruit te bewaren. Het betekent echter wel veel werk en vaak ontkom je er niet aan om (geraffineerde) zoetstoffen te gebruiken. Een fijn en gezond alternatief is het maken van fruitleer!

“Fruit verwerken tot fruitleer” verder lezen

Voorjaars gazpacho van radijsblad en raapstelen

Voorjaars gazpacho van radijsblad en raapstelen

Wat een heerlijk seizoen! Er is weer volop bladgewas te oogsten en ook de knolletjes zoals meiraap en radijs schieten de grond uit. Bij het oogsten van penen en knollen wordt het blad vaak niet gegeten. Simpelweg omdat men vaak niet weet dat het blad eetbaar en lekker is en ook nog eens zeer gezond. Daarom deze week een heerlijk frisse soep met radijsblad!

“Voorjaars gazpacho van radijsblad en raapstelen” verder lezen

Een tuin vol leven?

Een tuin vol leven?

Is het je wel eens opgevallen: de oranje gloed die in het voorjaar op menig weiland verschijnt? Alsof de avondzon aan het eind van een mooie dag zijn laatste stralen op het land werpt. Helaas is de realiteit heel anders: het is de uitwerking van het actieve ingrediënt van onkruidverdelger Roundup: glyfosaat. Kankerverwekkend, het doodt het bodemleven en wat overblijft is een dode aarde met dood voedsel. Erger nog: giftig voedsel.

“Een tuin vol leven?” verder lezen

Voedzame salade van jong boerenkool- en palmkoolblad en knoppen

Voedzame salade van jong boerenkool- en palmkoolblad en knoppen

Deze maand is het lastiger om verse groente te oogsten uit je eigen tuin. Nieuwe groente is gezaaid en geplant maar het duurt nog even voordat je daar van kunt eten. En een groot deel van de wintergroente is op of begint door te schieten. Maar juist dat laatste is een interessant moment. Palmkool en boerenkool maken in de top van de plant nieuw blad en knoppen/bloemen aan. En juist het nieuwe blad en de knoppen/bloemen zijn heerlijk mals voor in een lekkere salade of in de wok.

“Voedzame salade van jong boerenkool- en palmkoolblad en knoppen” verder lezen