dopjeboontje

dopjeboontje is een kleinschalige ontwerp studio dat ‘eetbare tuin’ ontwerpen verzorgt, op basis van permacultuur. Natuurlijke siertuinen met veel eetbare (vaste) planten. Tuinen waarin kinderen kunnen spelen; waar ruimte is voor insecten en ander dierenleven. Een eetbare tuin in de vorm van een speels eetbaar bos zijn of een strakke en moderne tuin. In een eetbare tuin kun je in alle seizoenen genieten van lekkere en gezonde voeding van eigen bodem. Kruiden en eetbare bloemen zijn net zo zeer een onderdeel van deze tuin als (vergeten) groente en fruit. In de eetbare tuin valt altijd iets te beleven. Kortom, een tuin om in te leven, om in te genieten en om op te eten.

Het verhaal achter dopjeboontje

In 2012 ben ik begonnen met dopjeboontje en ontwerp ik eetbare tuinen. Ik heb twee permacultuur opleidingen afgerond (PDC) en een jaar Natuurvoeding gestudeerd. Gezonde tuinen en gezonde voeding zijn mijn passie, op kleine en op grotere schaal. Naast het ontwerpen van eetbare tuinen heb ik in 2015 samen met twee collega-tuinders Permacultuur tuinderij De Veldhof opgezet. Deze tuinderij op 1,7 hectare in Joppe is een productietuin; wekelijks voorzien wij een kleine 100 abonnementhouders van verse groenten en in de toekomst ook van fruit. Meer informatie over de tuinderij vind je op www.tuinderijdeveldhof.nl

Hoe ziet een ontwerp van dopjeboontje er uit?

Bij het ontwerp van een eetbare tuin staat voorop dat dit tuinen zijn met respect voor alles wat groeit en bloeit en dat deze tuinen ook mooi en divers zijn. In elk seizoen valt er iets te beleven. Naast eetbare planten werk ik veel met planten die insecten en bijen aantrekken en probeer ik op natuurlijke wijze het bodemleven te versterken. Op die manier breng ik zo veel mogelijk diversiteit in je tuin zodat er een gezonde en duurzame tuin ontstaat waarin de verschillende planten elkaar ondersteunen. Ik werk veel met vaste planten. Vind je het leuk om ook actief met eenjarige planten aan de slag te gaan? Dan verwerk ik dat in het ontwerp.

Ik werk in verschillende lagen (hoogte) waardoor ook in kleinere tuinen veel diversiteit ontstaat en er het hele jaar door geoogst kan worden. Ook kijk ik (indien gewenst) naar energiestromen. Ongemerkt wordt er veel energie uit tuinen afgevoerd, dit is een onnodige verarming van je tuin. Ik probeer deze cirkel te sluiten door bijvoorbeeld een composthoop aan te leggen. Dat geldt ook voor het hergebruik van materialen zoals tegels. Met dit alles hoop ik een stukje bewustwording en zelfredzaamheid te ondersteunen. Dat is waar een eetbare tuin voor staat. En daarnaast is het ook nog eens erg leuk om groente en fruit uit je eigen tuin te kunnen plukken!

One Reply to “dopjeboontje”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *